Diferència entre polipasts de cadena i de cable

Els polipastos són dispositius que s’utilitzen per a l’elevació de càrregues i el mecanisme pot ser més senzill o més complex, però l’objectiu és el mateix: elevar càrregues d’una manera segura per a l’operari.

A Vinca disposem d’una àmplia gamma de polipastos, des dels més bàsics d’accionament manual, passant per les versions elèctrics i pneumàtics, de cable o de cadena. A més, disposem de totes aquestes versions per a zones ATEX.

Cada producte té unes característiques enfocades a realitzar un tipus de treball o un altre, tots dos eleven càrregues, però, quina he de triar? Què els diferencia

CARACTERÍSTIQUES:

Característiques polipast de cable:

 • Format compacte i dimensions d’acostament reduïdes gràcies a un tambor de diàmetre superior a la norma.
 • Disseny modular que permet diverses configuracions, amb possibilitat de múltiples opcions:
  • Incorporació de pesatge
  • Encoder en elevació per a automatització
  • Pintures per a entorns corrosius
  • Ganxos giratoris, o amb bloqueig
  • Frens addicionals en tambor o reductora.
  • Passarel·les de manteniment
 • Costos de manteniment reduïts: Disseny industrial sòlid i robust, components estandarditzats, amb lliurament immediat dels seus recanvis.
 • Temps mínims per a la seva reparació gràcies al fàcil accés a les peces de desgast.
 • Major resistència i capacitat de càrrega, disposem de models que suporten fins a 250t.
 • Traslació i elevació elèctrica, però també disposem de carro fix.

Característiques polipast de cadena:

 • Diferents opcions per a l’elevació i la translació: manual o elèctric.
 • Disseny del ganxo ergonòmic gràcies a les seves dimensions reduïdes que el fan més manejable i còmode.
 • Ideal per a càrregues baixes i mitjanes des de 63 kg a 2000 kg.
 • Opció Model suspès de ganxo i amb carro manual a cadena.
 • Funcionament precís: Sense desplaçament del ganxo i baixa oscil·lació de la càrrega, gràcies al carro amb variador de freqüència d’equipament estàndard.
 • Manteniment més senzill: No es necessiten eines especials per intercanviar components i instal·lar peces de recanvi.
 • Seguretat millorada: La nova cadena està dissenyada per manejar 1 milió de cicles o fins i tot tota la vida. L’oli per a engranatges refreda encara millor l’embragatge lliscant. Gràcies al nou suport de suspensió, es pot instal·lar fàcilment un carro d’empenta o motor. i les aletes de refrigeració redissenyades proporcionen una millor refrigeració per prolongar la vida útil. La cadena ATHLO ofereix un nou disseny per activar l’interruptor de límit que funciona perfectament tant en l’ús diari com en condicions extremes. El disseny compacte i la nova suspensió de l’ull superior produeixen més altura d’elevació a la mateixa altura de suspensió.

DIFERÈNCIES:

Encara que a priori tots dos polipastos ens poden semblar iguals o molt similars ja que tots dos la seva funció principal és elevar una càrrega la realitat és que darrere de cada hi ha unes característiques que el diferencien.

Quins diferents hi ha entre un polipast de cable i un de cadena? Serveixen per al mateix? Quin escull per a la feina que vull realitzar?

Comencem parlant de la capacitat de càrrega que poden elevar, pel seu disseny i enginyeria els polipasts de cable eleven més càrregues que els polipastos de cadena. Disposem de models de cable que eleven fins a 80t en estàndard i 250t en models especials. En canvi, els polipastos de cadena tenen una capacitat màxima de 5t en estàndard i fins a 40t en especial. 

Una altra de les diferències entre polipastos la trobem en la velocitat d’elevació, si necessitem realitzar molts cicles i el seu ús serà intensiu el polipast de cable té més capacitat davant de la fatiga, amb velocitat d’elevació és més ràpida i els seus components més resistents al desgast.

Abans hem dit que els polipastos de cadena són més econòmics però el seu preu augmenta potencialment a mesura que se superen els 3000kg al contrari que en els polipastos de cable. És a dir, els polipastos de cadena són econòmics si busquem elevar càrregues petites però un cop superats els 3000 kg el polipast de cadena passa a ser més econòmic. A continuació, us deixem un gràfic que explica com augmenta el preu en relació a la càrrega tant al polipast de cable com al de cadena.

Una de diferències que moltes vegades ens fa decidir-nos entre un o altre és el tipus de carro i translació. Els polipastos de cable només tenen l’opció de carro elèctric o fix en canvi els polipastos de cadena ens ofereixen més opcions: polipast suspès de ganxo, polipast fix, carro manual, carro motoritzat… Aquesta característica ens ofereix més possibilitats a l’hora de treballar amb ell.

Entre totes les diferències que podem esmentar aquestes són les més destacables. Si tot i així teniu dubtes a continuació us expliquem què heu de tenir en compte a l’hora d’escollir polipast que millor s’adapti als treballs a realitzar.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE:

Hi ha alguns aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’escollir el tipus de polipast, en aquest cas quan dubtem si seria millor opció un polipast de cadena o de cable. Per assegurar-nos que estem escollint l’opció correcta cal tenir en compte el següent:

 • Ambient de l’espai on treballarà, si inclou aspectes corrosius o no, si cal classificació ATEX.
 • Espai físic disponible: alçada mínima necessària, i tipus de biga existent i amplada disponible.
 • Tipus de càrrega a manipular, quantitat de cicles i càrrega màxima a elevar podem decantar-nos per una o altra opció. Veure article sobre el càlcul FEM per a lelecció del polipast correcte per al nostre cicle de treball. Segons la manipulació de càrregues que voleu fer amb la velocitat d’elevació adequada, triarem el tipus de polipast en funció de nombre de cicles per hora i jornades cada 24h.

Això ens permet una breu anàlisi i introducció als diferents polipastos, què els diferencia i quins aspectes hem de tenir en compte en escollir un o altre.

A Vinca comptem amb una àmplia gamma de polipasts manuals i elèctrics per aconseguir cobrir totes les necessitats que sol·licitin els nostres clients. Recorda que som experts en manipulació de càrregues, elevació i translació.

Si estàs interessat en aquest producte i vols conèixer més informació sobre les seves característiques i preus, contacta amb Vinca aquí.