Què és un polipast? Definició, característiques i tipus

Un polipast és un dispositiu mecànic utilitzat per aixecar i moure càrregues pesades de forma vertical.

Consisteix en una combinació de politges, cables o cadenes, i un sistema d’elevació que permet aplicar una força multiplicada per aixecar objectes pesants amb menys esforç humà.

Els polipastos s’utilitzen en una àmplia gamma d’indústries, com ara la construcció, la manufactura i la logística, on cal aixecar i transportar càrregues de manera eficient i segura. A més, els polipasts solen ser portàtils i poden ser accionats manualment, elèctricament o mitjançant sistemes hidràulics per adaptar-se a diferents necessitats i entorns de treball.

Característiques generals

Un polipast presenta diverses característiques clau que el fan un dispositiu versàtil i eficient per a l’aixecament de càrregues.

  • Sistema d’elevació que pot ser accionat manualment, elèctricament o hidràulicament per a diferents aplicacions i necessitats de càrrega
  • Dissenyats amb un mecanisme de politges i cables o cadenes, cosa que permet una distribució equilibrada de la càrrega i una major capacitat d’elevació
  • Compactes i portàtils, cosa que en facilita el transport i l’ús en diferents llocs de treball.
  • Dissenyats amb una alta resistència i durabilitat per suportar càrregues pesades i treballar de manera segura i fiable

Tipus de polipastos

Hi ha diferents tipus de polipasts que s’adapten a diferents necessitats i aplicacions.

  • El polipast manual és accionat per força humana i és ideal per a càrregues lleugeres o treballs ocasionals.
  • Els polipasts elèctrics utilitzen motors elèctrics per aixecar càrregues més pesades de forma més eficient i es controlen mitjançant interruptors o controls remots.
  • Els polipasts pneumàtics utilitzen aire comprimit per al´aixecament i són ideals per a entorns explosius o amb altes exigències de càrrega.
  • Polipasts de cadena, que utilitzen cadenes per elevar objectes, i polipasts de cable, que utilitzen cables d’acer per a l’elevació.

Cada tipus de polipast té les seves característiques i beneficis específics per adaptar-se a diverses situacions i requeriments de càrrega.